Blog

» Start » Blog

2009-10-17 14:29:47

Kallt, eller?

Fick just ett SMS från äldste sonen. Minusgrader i Göteborg. Här är det plus 30 och kanonväder om någon är intresserad.

2009-10-17 14:25:07

Thailändsk vinprovning på The Frog

Egentligen skulle The Frog ha öppnat idag lördag. Men en sjuk kock gjorde att vi beslöt skjuta upp premiären tills han ser lite rappare ut. I går kväll hade vi en liten vinklass för den thailändska personalen på restaurangen. Bortsett från Queen och Sai som har svensk bakgrund, så får man väl säga att vin inte ligger på thailändarnas 10-i-topp-lista. Men de provade tappert, och med tiden blev de i alla fall på väldigt gott humör.

2009-10-17 14:23:16

Fullbokat!!

I fredags fick vi säga nej till folk för lördagens dyktur, eftersom det var fullt!!! Hur bra känns inte det den 17 november med flera veckor kvar till högsäsongen! 30 meters sikt och klarblått vatten gör inte saken sämre.

2009-10-17 14:15:46

Ursäkta dröjsmålet


DET ÄR INTE JAG SOM ÄR SLÖ, i alla fall inte enbart jag. Först var jag på en riktigt långsam uppkoppling i Ao Nang, och nu har internetet hemma på kullen packat ihop totalt. Bloggandet brukar ju ske hemma vid köksbordet på kvällen och därmed beror uppehållet i bloggandet på tekniska faktorer och inte på mig. För att backa tillbaka några dagar så står båten fortfarande på den shipyard som vi efter lite kallsvettningar kom fram till. Med gemensamma krafter putsade vi och fejade på en båt som har blivit ganska styvmoderligt omhändertagen under det senaste året. Yamahamotorerna plockades av och, under över alla under, shipyard ägaren köpte dem. Jag hade gissat på 70 000 baht, så enligt thailändsk förhandlingsstandard begärde jag 300.000. Dyrt, dyrt sa shipyardägaren och menade på att han inte skulle betala en baht över 150.000. Där var det nog meningen att jag skulle sett bekymrad ut och sagt 200.000, men jag tog det säkra före det osäkra och skakade hand direkt. Kolla kartongerna till de nya motorerna. Innehållet måste bara gå skitfort!!

2009-10-17 13:29:56

Prövningar i Ao Nang


I tisdags skulle den skrangliga kärran tas bort under båten som skulle placeras på bockar istället. Svante E som är min stöttepelare när det gäller båt och motorer, och jag själv hade under ett par dygn verkligen sett fram emot denna förflyttning för att få båten på fastare grund. Så fel vi hade. Hur en grupp av människor med en begränsad uppgift och under begränsad tid kan fatta så många olyckliga beslut är i viss mån imponerande. Tekniken att försöka lyfta en 4 tons båt genom att fästa ett block i en ihålig plastdetalj är i och för sig spännande, med avdrag för ett något förutsägbart resultat. Det förekom sedan en rad lösningar som Svante, som ännu inte hunnit finna den thailändska friden att bara tiga still och iaktta, lyckligtvis stoppade. När man till slut i alla fall hittade en lösning som skulle kunna fungera (vilket den faktiskt gjorde, fast utan någon större säkerhetsmarginal) lyftes båten upp (gulp!!), kärran drogs undan och fram plockades en stödbock dimensionerad för en kraftigt byggd kanadensare. Självklart höll inte denna, men med lite träbitar och en plåtbalk pallades allt upp på ett sätt som faktiskt gjorde att båten stod still när vi åkte tillbaka till Lanta i onsdags.

2009-10-12 18:36:01

Båt på land

Nu är det dags!! I morse tog vi vår speed boat till Ao Nang för att byta motorer. Jag vet inte om det är positivt eller negativt, men som för att liksom understryka det kloka i vårt beslut, så avslutade babordmotorn vårt samarbete med att efter 20 minuters resa lägga ned verksamheten med ett stort brak. Den normalt timslånga resan till Ao Nang blev plöstsligt 2 ½ timme och istället för att som avtalat vara där 10.30 blev klockan över tolv. Nu var detta inget större problem eftersom man glömt bort att det var lågvatten ända fram till sena eftermiddagen så att vi inte kunde ta upp båten ändå.

Sedan började en helt vanlig dag på jobbet. Ship yard gubbarna dök upp med en trätrailer från tidigt 60-tal, som enligt uppgift lätt skulle kunna ta en 42 fots båt. Låt mig säga att trailern var ganska full med vår ynkliga 36-fots båt. Den knakade och brakade men efter lite trixande så kom båten upp på rampen. VHF-antennen gick åt skogen mot några el-ledningar och lite andra bitar föll också av, men upp kom den. Väl på land insåg våra nya vänner att de hade glömt att kolla om det var luft i däcken vilket det alltså inte var, varvid man fick börja hissa upp ena sidan av den redan klagande trailern. Men även detta gick bra och när jag nu går och lägger mig är båten på ship yarden.

Nya rapporter kommer i morgon.

2009-10-08 14:55:57

På väg till ICA Strömsunds frysdiskPrecis så här ser en norrländsk ICA-handlare ut när han just räknat fram kampanjpriset på grytbitar av grannens (dvs vår!) Border collie.

2009-10-08 14:48:49

När höstmörkret sänker sigNi vet alla hur det är när oktobermörket drar in. Trots att det är så himla synd om oss så försöker vi värma oss med ett glas vin när temperaturen på kvällarna kryper ner mot +28C.

2009-10-06 15:37:36

Labour department har tänkt till igen,

... och då blir det inte alltid helt logiskt. Så där lite slentrianmässigt kan jag ibland dra till med att jag har slutat upp att förvånas i det här landet. Det kan vara nya ideer, bestämmelser, teorier, trender eller vad som helst. Men från tid till annan kan jag inte låta bli att fundera på hur vissa saker kan bli som vissa saker blir. Idag satte ett par av våra svenskar igång med pappersarbetet för sina arbetstillstånd. Det visade sig då att labour department instiftat en nytt krav för att utfärda tillstånden att arbeta i Thailand. Man måste genomgå ett SYFILISTEST!! Svininfluensa, HIV och en släng av gonorre går bra att jobba med, men syfilis eller snarare avsaknad av detsamma har dykt upp som ett nytt otippat krav. Nu gäller detta krav endast vid nya ansökningar. Vi som har haft arbetstillstånd ett tag anses förmodligen immuna. Från och med nu kommer jag bara att säga att jag har slutat upp med att förvånas...ibland!

2009-10-03 17:31:07

Visst är dykning kul....

I dag var det dags för den efterlängtade första dykturen efter blåsperioden. Med full båt drog vi mot Koh Ha, men även om dykningen var OK så handlade de flesta kommentarer om att det fortfarande inte var helt spegelblankt om man säger så...

Meningen är att man skall visa en massa glada människor på bilder från våra dykturer, men idag blev det mest lätt grönaktiga ansikten och blanka ögon.

2009-10-03 14:31:05

Motormystik

Vi lämnade Koh Lanta i juni månad för vår årliga semester i Sverige. Då lämnade vi också två Yamaha utombordsmotorer som utan större ansträngning förflyttade vår båt framåt i 28 knop. 3 månader senare har vi tappat 8 knop vilket innebär att det känns som att åka norska Trollstigen på fyrans växel i en Volvo PV (för ev yngre läsare av bloggen kan jag berätta att bilar förr i tiden bara hade 4 växlar, om det inte var en tidig SAAB för de hade bara tre.) Varvtalet är detsamma, propellrarna är desamma och båten är densamma men tillsammans känns det plötsligt orkeslöst som en måndagmorgon.

2009-09-29 19:11:11

Sveriges mest lästa blogg, eller??

Undrar just om det går att göra en sådan där kommentarfunktion som dom har på riktiga bloggar. Det är nog bara Johan A som gjort hemsidan som kan svara på det. För då kan man ju se lite grand om någon läser.... Öh, Johan: Kan Du det? Och även kanske också fixa till den där lilla egenheten att bindestreck och citationstecken av någon anledning blir frågetecken när de kommer ut?

Nu har jag ingen aning så därför beslutar jag mig för att senaste inlägget lästes av 65000 personer, vilket jag tycker får anses som hyfsat. Kan ju i och för sig vara så att det bara var Robert, Johanna, Caroline och Susan som läste men det kan jag väl aldrig tro. Att just de läste såg jag i gästboken, tack för det!

2009-09-29 19:03:44

Mer vind.....

Å det fortsätter blåsa..... Egentligen är det ju så här det skall vara nu i september/oktober. Ingen dykning ännu, men någon sa igår att det skulle bli bättre på lördag. Detta beror på att igår var lördag 4 dagar bort. Om man frågar idag så blir det det bättre på söndag. Om man frågar en thailändare om vädret så skall det av någon outgrundlig anledning alltid vara oförändrat i tre dagar till och sedan vänder det. Det spelar ingen som helst roll om vädret har varit detsamma i två veckor ? tre dagar till och sedan omslag. Vi hoppas i alla fall att det var rätt igår, alltså att det blir bra på lördag så vi kan åka ut i helgen med vår Open Water kurs. Nu har de väntat länge nog.....

En av killarna i Open water gruppen har en pappa som heter Svante. Eftersom Svante är gammal vindsurfare tyckte han att det var en kanonide att låna nyfunne vännen Rickards vindsurfingbräda och testa vindarna. Masten gick av och seglet blåste sönder. Friskt vågat... hälften försvunnet....

Maj-Britts dator valde att packa ihop i går morse. Trots att det viktigaste var uppbackat så finns det liksom inte tid för sånt just nu. Vi fick slänga oss i bilen och åka över till Phuket där vår datagubbe lovat att jobba natten för att få igång datorn igen. Och så blev det.

Å sen var det det här med krånglande motorer till speedboaten. Jag orkar inte ens berätta så det får bli en annan gång!

2009-09-26 15:24:04

Bortblåsta dykturer

Igår var det riktigt skitväder. Regnet öste ner nästan hela dagen, och det lovades starka vindar till idag. Egentligen skulle vi ha avslutat en Open Water kurs den här helgen men får avvakta till vädret blir bättre. September-Oktober ÄR själva kulmen på monsunperioden, så trots två inställda dykdagar den här helgen får vi vara nöjda ändå. Vi får nöja oss med några kort från dykturerna i tisdags och onsdags när världens bästa ICA-handlare Anders o Birgitta Harlin var ute och dök med oss. Anders hade givetvis kameran med, eftersom han är den typen av dykare som inte riktigt kan svara på om han sett något förrän kan kommer hem och tittar på bilderna. Jag frågade först om han hade några bilder från båten, men nä.. Kanske nån på brandsläckaren för att ställa in kameran men inget mer. Kanske lite folk under vattnet? Nä, inte det heller, så det blev bläckfisk, sköldpadda, leopardhaj och en massa annat att välja på. Bilderna är från både Koh Ha i tisdags och Koh Bida i onsdags.

2009-09-23 06:04:51

Crocodile Dundee is back


Idag när jag kom hem låg det en kobra på trappan och väntade. Med fara för mitt liv drog jag min överlevnads machete och ändade denna livsfarliga orms liv. Ormen var gigantisk och och givetvis oerhört aggressiv och de nycklar som min hustru envisades med att lägga brevid denna jättereptil som storleksreferens är minst 1,5 m långa....nästan....

2009-09-22 16:11:45

Var i hela friden kom Anna Anka ifrån?

När man som vi befinner sig lite utanför det dagliga svenska nyhetsflödet så är det lätt att tappa kontakten med nya viktiga företeelser och personer i vårt gamla hemland. Men då finns ju nättidningarna, och i vårt fall är aftonbladet.se och expressen.se favoriterna. Där får man veta allt som man behöver för att inte tappa kollen. Svårast att hänga med har vi emellertid när det gäller alla nya mediaprofiler. Och nu har en ny högintressant kvinna dykt upp i medialjuset - Anna Anka!!. När vi växte upp utgjorde Kajsa, Mimmi Pigg, Farmor Anka och Klara Kluck de enda vuxna kvinnorna i Ankeborg, men det var ju några år sedan. Nu kan man inte öppna (nja, klicka) på en nättidning av Aftonbladet eller Expressens kaliber utan att få ta del av denna nya Ankas liv. Hon har i och för sig blivit arresterad för att ha slängt en isbit i huvudet på sin man (som utöver detta inte gjort något sedan han skrev texten till Frank Sinatra hiten My Way för 41 år sedan), och skall enligt Google ha haft en mindre roll i Dum, Dummare, Dummast. Kanske det beror på att vi bott i Asien så länge att vi inte riktigt förstår.........

2009-09-22 15:07:51

Lanta divers första tur efter varvet

Idag var det så dags för Lanta divers (båten alltså) första tur efter varvet. Nu är det ju inte bara att komma tillbaka och fylla båten med dykprylar och sedan dra, utan man måste ha lite koll på vilken dag man drar igång. Kapten har en liten bok där han kollar vad som är en bra dag för att be för lycka och flytkraft, och sedan skall man ha en bra dag för första turen också. Måndag var cermonidagen då det köps in lite mat, frukt, whisky, cigaretter och rökelse till båten. I mån av tillgång hjälper man sedan någon urgammal farbroder ombord som har koll på själva ritualerna. Man sitter ned i fören på båten som är beklädd med vackra sidenband och blommor, och gör sedan det traditionella thailändska waitecknet och försöker se ut som om knän och höfter verkligen går att böja precis som man just gjort. När cermonin sedan är över och båten har fått sitt kan de som deltog i ritualen dela på allt det som blev över (vi har sett det här några gånger och båten är verkligen inte stor i maten, och det mesta av cigaretterna och whiskyn blir också över). Men det hjälper för idag gick vi ut och båten gick som en klocka och bara för att göra det ännu lite bättre så hade vi följe med en valhaj.

2009-09-20 15:10:14

Open All Year

Sedan vi startade Lanta diver 1999 så har vi tidigare alltid haft stängt under lågsäsongen. I år gjorde vi emellertid så att vi lät Bow ta hand om ruljangsen och hålla öppet, och med hjälp av Nok, Julie, Wilmo, Gung, Captain Sin och lite andra vänner utifrån så har allting rullat på utan avbrott. Nu har även nye och väldigt skånske Daniel anslutit och tidigare idag körde Bow och Daniel ett helt gäng i poolen. Förutom Bow och Daniel så ser Ni de snart klara dykarna Bjorn, Simon o Tobias Brandone, Stefan och Erik Saglind, Simon Ljungberg och Emil Fogelström.

2009-09-20 14:16:48

Skam den som ger sig, eller....?

Är man erkänt usel på något så är det egentligen ganska korkat att ge sig på det gång efter annan. Det finns ju andra som vore mycket mer lämpade och som med framgång och uthållighet skulle kunna ro detta i hamn. Men nu är det som det är: En exempellös brist på självkritik gör att jag ger mig på bloggen igen. Tidigare har detta möjligtvis väckt en och annan förhoppning om en fortsättning och en löpande information om vad som händer i här på vår ö. Jag är numera övertygad om att alla som tidigare varit intresserade har givit upp för länge sedan, och jag inser även att det är få vänner och bekanta därute som gör sig några större förhoppningar. Å andra sidan borde ju ingen bli besviken om ambitionerna spricker igen. Men som min svåger skulle säga: ?Ett gott självförtroende döljer oceaner av oförmåga?, så jag kör igång igen.

Blogg scuba@lantadiver.com    Phone: +66 75 66 80 58   +66 81 271 90 50